Village Herrstein

Depuis avril 2021, une grande opération de sauvetage a cours pour empêcher le centre historique du village d’Herrstein, dans le Land allemand de Rhénanie-Palatinat, de continuer à se délabrer. Des maîtres peintres aux stagiaires, tous les acteurs impliqués témoignent d’une tâche unique et particulièrement minutieuse dans le monde de la préservation du patrimoine.

Le projet comprend environ 6 000 mètres carrés de façade et 4 000 mètres carrés de menuiserie, et devrait être achevé à la fin de l'été 2023. Les travaux seront réalisés à l'aide de produits minéraux spécifiques qui, ensemble, forment un système de rénovation et de restauration des maisons à ossature bois.

Le projet, qui offre aux jeunes travailleurs une expérience unique, est dirigé par l'ancien administrateur de district Wolfgang Hey. Il s'agit d'une course contre la montre, car certains bâtiments menaçaient de s'effondrer en raison d'années de détérioration.

Systeem van minerale producten

Het werk wordt uitgevoerd met specifieke producten die samen een systeem vormen voor de renovatie en restauratie van vakwerkhuizen. Van lijnolieverven over kalkpleisters tot binnen- en buitenverven, alles werd aangewend om de historische huizen professioneel te restaureren. “Aangezien het centrum van Herrstein een beschermde zone is, hebben we geopteerd voor een minerale productportfolio. Aan de ene kant moeten de producten het bouwweefsel behouden én beschermen, aan de andere kant moeten ze ook voldoen aan de huidige normen inzake verwerking. Ongeveer 6.000 vierkante meter geveloppervlak en ongeveer 4.000 vierkante meter houtwerk zullen tegen het einde van het project vakkundig behandeld zijn.”

Uniek leerproject

Het immense project is ook voor een aantal jonge arbeiders een unieke ervaring. Paul Nolde, die sinds  augustus 2021 een opleiding tot schilder volgt bij Schüller, is dag na dag aanwezig op de bouwplaats. Aan het begin van zijn opleiding nam hij vooral slijp- of sloopwerkzaamheden op zich, ondertussen oefent hij ook steeds meer ‘vakmanstaken uit’ zoals schilderen en beglazen. "We nemen met het bedrijf vaak oude gebouwen onder handen, maar in Herrstein kan ik mij daar echt in verdiepen”, vertelt de stagiair. Wat ik hier erg leuk vind, is het filigraanschilderwerk, bijvoorbeeld als ik fijne lijntjes langs de vakwerkkozijnen teken."

Geen minuut te vroeg

Zonder slag of stoot gaat het allemaal niet. “Er was heel wat aan de hand in Herrstein”, vertelt Heidi Ritter die als architect verantwoordelijk is voor het goede verloop. “Tijdens de werken kwam herhaaldelijk schade aan het licht die in de planningsfase niet eens gekend was. Tijdens het reinigen van oude balken viel bijvoorbeeld op dat bij eerdere renovatiewerkzaamheden de houtscheuren met de verkeerde materialen werden behandeld. Het ‘slechte’ materiaal trok in de loop der jaren vocht aan in plaats van af te stoten en vernietigde daardoor de balken. Eén van de gebouwen dreigde daardoor zelfs in te storten. Het initiatief om deze gebouwen te redden kwam geen minuut te vroeg."

Suppliers
Dernières projets
Présenté par la rédaction
Paint & Stuc 78
Paint & Stuc 78

Lisez gratuitement la dernière édition en ligne