Landhotel Bohrerhof

In september 2022 opende de Duitse boerenfamilie Bohrer in Hartheim am Rhein ‘Landhotel Bohrerhof’. Opvallend element is de kleurenkeuze voor de afwerking van de houten gevel. Blauwe en groene tinten in combinatie met fris wit.

De familie Bohrer boert al meer dan 40 jaar in de buurt van Freiburg en heeft altijd een deel van haar producten direct op de boerderij verkocht. In de loop der tijd is de kleine boerderijwinkel uitgegroeid tot een grote boerenmarkt met zowel ter plaatse geteelde groenten als producten uit de eigen bakkerij. Bezoekers kunnen de hele keten ook live meemaken. Naast de teelt en de oogst kan er op het domein sinds 2003 ook geproefd worden van bereide groenten van eigen veld, sinds 2015 zelfs in een speciaal gebouwd restaurant met 200 zitplaatsen. Maar daar bleef het niet bij: in september 2022 opende het familiebedrijf een hotel met 64 kamers zodat overnachten en genieten van agrarisch toerisme. Opmerkelijk is dat er rekening werd gehouden met de vraag van vaste gasten om het hotel in hout te bouwen én dat daartoe beroep werd gedaan op particuliere financiering. Ruim 600 privéinvesteerders maakten het duurzame bouwproject mogelijk.

Het moest eruitzien als meerdere smalle huizen naast elkaar en dat hebben we mede dankzij de kleurencombinatie perfect kunnen realiseren

Johannes Lais
Architect

De natuur als inspiratie

In samenspraak met architect Rudolf Johannes Lais van Lais Architekten en de familie Bohrer ontwikkelde grafisch ontwerpster Petra Ruhnauvan de Caparol FarbDesignStudio een specifiek kleurenconcept waarbij de natuur altijd centraal staat.

"Aankomen en hier tot rust komen zijn voor ons belangrijke trefwoorden, dat willen we onze gasten op de Bohrerhof meegeven", vertelt Petra Bohrer, hoofd van het familiebedrijf. Zij nam de leiding van het bouwproject over toen haar man in maart 2022 onverwacht overleed en voerde zijn creatieve ideeën zorgvuldig uit. Leidraad voor alle kleuroverwegingen was een concrete foto die Bruno Bohrer had gemaakt van zijn eigen aspergeveld. De core business van de onderneming is nog steeds groente, en dat wordt benadrukt door het kleurenschema van het hotel: bruin-beige refereert aan de aarde, groen aan de planten en blauw aan de lucht. Rustige tinten uit de natuur vormen bijgevolg de basis van het kleurenconcept aan de buitenkant, terwijl in het interieur accenten in contrasterende kleuren en decoratieve binnenwandtechnieken voor een bijzondere chic zorgen.

Een ‘gemengde’ gevel

Het nieuwe, houten gebouw telt drie verdiepingen en staat midden op het terrein, maar oogt dankzij het geslaagde gevelontwerp alsof het daar thuishoort. Het moest uitnodigend kleurrijk zijn en tegelijkertijd passen in het landschap en de andere gebouwen op het terrein. De architect opperde het idee om een verticaal gestructureerde ‘gemengde gevel’ te creëren, waarbij geëxtrudeerde, handgemaakte kleipanelen het geheel een robuust, maar ook natuurlijk uitzicht verlenen. "Het moest eruit zien als meerdere smalle huizen naast elkaar," legt Rudolf Johannes Lais uit, "en dat hebben we mede dankzij de kleurencombinatie perfect kunnen realiseren." Kleurontwerpster Petra Ruhnau visualiseerde het uiteindelijke ontwerp met blauwe en groene tinten voor de houten gevel en een friswitte afwerking van de steunen en de onderkant van de dakoversteken. Alles harmonieert mooi met de zandkleurige keramische elementen op de begane grond.

Metallic glans

De gekozen tinten werden gerealiseerd met een speciaal soort houtglazuur dat een geraffineerd oppervlak creëert waarin de natuurlijke nerf zichtbaar blijft. De coating reflecteert het invallende licht en geeft het hout een elegante ‘metallic’ glans. "We hebben de kleurkeuze gemaakt op basis van monsterpanelen van slechts 1 x 1 meter, maar we waren vanaf het begin overtuigd", legt Petra Bohrer uit. "Er waren wat sceptische geluiden in de omgeving, in ieder geval tijdens tijdens de schilderwerken, maar sinds de gevel klaar is, is iedereen enthousiast.”

Levendige accenten

Ook binnenshuis werd volop de kaart van de natuur getrokken met als basis een fijne zandtint voor alle vloeren die de kleur van de houten plafonds voortzet en harmonieert met de verschillend gekleurde vloerbedekkingen op de vloeren. Aansluitend op de op duurzaamheid gerichte bedrijfsfilosofie van de familie werd ook hier geopteerd voor oplosmiddel- en conserveringsmiddelvrije verf.

Meewerkende partijen
  • Architect
    Johannes Lais
Leveranciers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
Paint & Stuc 77
Paint & Stuc 77

Lees de laatste editie nu gratis online