Elke opdracht begint bij een correcte werkvoorbereiding
Aard van het project
- Gaat het om een nieuwbouwproject, renovatie of opfrissing?
- Waren er ooit vochtproblemen of andere problemen die het schilderwerk kunnen beïnvloeden?
- Waarvoor gebruikt de klant de ruimte die je gaat schilderen?
- Wordt het oppervlak blootgesteld aan een scherende lichtinval? Hoe is de binnenverlichting of hoe zal die nog geïnstalleerd worden?
- Zal de ruimte gemeubeld zijn? Zijn er materialen/ oppervlakken die je zeker moet afdekken?
Soort afwerking
- Wil de klant een mat, satijnen of glanzend effect?
- Moet je structuurverf gebruiken?
- Wat is de gewenste uitvoeringsgraad?

Niet elke uitvoeringsgraad is voor elke ondergrond haalbaar of geschikt
Uitvoeringsgraden
- Graad I - Basisafwerking: de ondergrond wordt niet gecorrigeerd. Bij dekkende systemen zorgt het verfsysteem zowel voor de dekking als de kleuring van de ondergrond. Bij transparante systemen zorgt het verfsysteem enkel voor de dekking van de ondergrond. In beide gevallen blijft de staat van het de ondergrond evenwel zichtbaar. Plaatselijke verschillen in uitzicht, kleur en glans zijn toegelaten.
- Graad II – Standaardafwerking: de ondergrond moet vlak zijn. Eventuele oneffenheden (gaten, bramen, scheuren, ...) moeten worden weggewerkt. Bij dekkende systemen moet het uitzicht van de verf uniform zijn wat betreft de glans, de dekking en de kleur. Bij transparante systemen moeten enkel de glans en de kleur uniform zijn. In beide gevallen zijn kleine textuurverschillen toegelaten (niet-gladde oppervlakken).
- Graad III - Afwerking van hogere kwaliteit: dit is de strengste uitvoeringsgraad voor ondergronden en coatings. De ondergrond moet vlak en glad zijn. Eventuele ruwe zones moeten worden weggewerkt. Bij dekkende systemen moet het verfsysteem uniform glad zijn. Het resultaat is volledig effen wat betreft de glans, de dekking en de kleur. Ook bij transparante systemen moet het verfsysteem uniform glad zijn, maar het uitzicht moet enkel uniform zijn wat betreft de glans en de kleur.
Let wel: niet elke uitvoeringsgraad is voor elke ondergrond haalbaar of geschikt. Graad I is bijvoorbeeld niet erg aangewezen voor binnenpleisterwerk, behalve in ruimtes met beperkte esthetische eisen zoals een technisch lokaal, berging, ... Graad III kun je onmogelijk behalen op buitenmetselwerk.

'Meten is weten': check vooraf alle parameters

Waarvoor gebruikt de klant de ruimte die je gaat schilderen?
Plaatsbezoek
Het type ondergrond is belangrijk voor de verfkeuze:
- Laat de staat van de ondergrond (met bijvoorbeeld zichtbare gebreken) toe om de geplande werken uit te voeren? Als dat zo is, dan kun je de ondergrond meteen beoordelen om de nodige voorbereidingswerken correct in te schatten.
- Moet de ondergrond nog uitgevoerd worden? Dan is het belangrijk dat de beoogde kwaliteit geschikt is voor de voorziene uitvoeringsgraad voor de schilderwerken. Als de klant bijvoorbeeld uitvoeringsgraad III verwacht, dan moet het binnenpleisterwerk uitgevoerd worden als speciale uitvoeringsklasse.
- Is er (soms) een scherende lichtinval of scherende binnenverlichting? Dat is bijvoorbeeld vaak het geval in een ruimte waar veel direct zonlicht kan invallen of waar verlichting onder een lage invalshoek is geplaatst (of nog zal worden voorzien). Het is dan aanbevolen om zowel voor de pleisterwerken (speciale uitvoeringsklasse) als de schilderwerken (uitvoeringsgraad III) te kiezen voor een afwerking van hoge kwaliteit.
- Kijk na of er gevaarlijke stoffen in de ondergrond aanwezig zijn. Let in het bijzonder op asbestplaten en oude coatings, die weleens schadelijke metalen zoals lood of chroom VI kunnen bevatten. Aarzel niet beroep te doen op technisch advies van experten.

Let bij de verfkeuze zeker op met donkerkleurige verven
Kies de juiste verf (en kleur)
De verf die je kiest, moet natuurlijk compatibel zijn met de ondergrond. Zeker bij renovatiewerken is het belangrijk om na te gaan wat de aard en samenstelling van de ondergrond is – of zal zijn – zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
- Oude verflagen: niet elke oude verflaag kun je zomaar overschilderen met om het even welk type verf. Controleer of de oude verf een goede hechting toelaat.
- Kitten: niet alle soorten kitten zijn overschilderbaar. Denk aan het mogelijk loskomen van verf op soepele voegen door te grote bewegingen.
- Binnenmuren: voor een ‘afwasbare’ verf is schrobvastheid klasse 1 aanbevolen.
- ETICS: het belangrijkste criterium: hoeveel waterdamp laat de verf door?
- Metselwerk: de dampdoorlatendheid van de verf is zeer belangrijk voor nageïsoleerd metselwerk.
- Beton: er is een onderscheid tussen verf voor beton en beschermende coatings. Beschermende coatings moeten aan meer en strengere criteria voldoen.Een coating aanbrengen op een nabehandelde betonvloer? Eerst de nabehandeling verwijderen.
- Staal en verzinkte materialen: om (verzinkt) staal te beschermen tegen corrosie moet je een geschikt verfsysteem met de juiste dikte kiezen in functie van de omgevingsomstandigheden. Ook een correcte voorbereiding van het oppervlak is cruciaal.
- Aluminium: bij aluminium kozijnen is de keuze van de primer essentieel voor een goede hechting van de verf. Ook moet je het oppervlak goed voorbereiden.
- Houten buitenschrijnwerk: voor buitenschrijnwerk worden schildersmaterialen ingedeeld naargelang de toegestane vervorming van het oppervlak en het visuele effect (transparant, dekkend, ...). Sommige houtsoorten moet je voorbehandelen of vereisen een isolerende primer.
- Kunststoffen en pvc: niet alle kunststoffen kun je overschilderen. Voor sommige heb je een specifieke primer nodig.
Donkerkleurige verven
Let zeker op met donkerkleurige verven. Die zijn momenteel erg populair, maar ook risicovol als je ze aanbrengt op een buitengevel of buitenschrijnwerk. Donkerkleurige verf die aan de zon wordt blootgesteld, neemt meer warmte op en is gevoeliger voor temperatuurschommelingen dan lichtkleurige verf. Dat kan tot problemen leiden, zoals vervorming van de ondergrond en de verflaag die loskomt. Ook een tip: verven met een lage milieu- en gezondheidsimpact winnen dag na dag aan belang. Gebruik ze wanneer het kan.
Verven met een lage milieu- en gezondheidsimpact winnen dag na dag aan belang. Gebruik ze wanneer het kan.
Offerte
Met een heldere offerte win je het vertrouwen van klanten en voorkom je heel wat mogelijke geschillen over je werk. Bespaar tijd én maak het jezelf makkelijk met een slimme tool om je offerte op te stellen. Je kunt trouwens heel eenvoudig een ruimte virtueel opmeten. Zo voorkom je manuele fouten en zet je vliegensvlug alle meetgegevens over naar de calculatietool die je gebruikt voor je offerte.
Werftoegankelijkheid
Vergeet niet te checken of je elektriciteit en verlichting zult hebben op de werf. Maak ook goede afspraken met opdrachtgever en/of andere aannemers over opruimen en schoonmaken, zodat je zonder struikelblokken aan de slag kunt in een propere omgeving.
Heb je stellingen, ladders, leuningen, … nodig om veilig te kunnen werken? Vraag of je die zelf moet voorzien. Staat een andere partij ervoor in? Ga dan zeker na of de nodige veiligheidsvoorschriften werden nageleefd.

Heb je stellingen, ladders, leuningen, … nodig om veilig te kunnen werken? Vraag of je die zelf moet voorzien.
Planning
Planning heeft een grote invloed op de winstgevendheid van elk project. Bovendien houdt een efficiënte timing klanten tevreden en jouw reputatie op peil. Jammer genoeg kun je bij buitenschilderwerken de weersomstandigheden niet controleren, dus anticipeer daarop door redelijke marges in je planning op te nemen. Vergeet ook niet om vooraf voldoende droogtijd tussen de verschillende verflagen in te plannen.

Planning heeft een grote invloed op de winstgevendheid van elk project