Creatieve nieuwe start na waterschade

De baas van het Allianz agentschap in het Duitse Sundern (Sauerland) trok nietsvermoedend zijn bedrijfspand binnen en trof daar een puinhoop aan. Er lag water op het tapijt en het doorweekte pleisterwerk viel bijna van de muren. Tijdens het weekend hadden de huurders op de eerste verdieping zich niet gerealiseerd dat de hoofdwaterleiding in hun badkamer was gebarsten. Hierdoor kon het water zich langzaam en ongehinderd via het plafond naar de ontvangstruimte van het agentschap beneden verspreiden …

Share this project

Herziening van het ruimteconcept

Nadat de oorzaak van de schade was gevonden en het lek in de verborgen toevoerleiding aan de buitenmuur was gerepareerd, kon na demontage-werkzaamheden en droogmaatregelen met de kernrenovatie van het kantoor worden begonnen. Aangezien alles van vloer tot plafond vernieuwd moest worden, was het zinvol om de noodzakelijke restauratie te combineren met een herziening van het ruimteconcept. De vorige zilverachtige metallic verf en het blauwe naaldvilttapijt moesten worden vervangen door een aantrekkelijkere, moderne look.

Travertijn

Meesterschilder René Korte kreeg de opdracht om het bureau opener en helderder te maken, maar kreeg verder de vrije hand. De expert zag meteen de dikke muur met de decoratieve boogdoorgang, waardoor drie treden van het later toegevoegde verzekeringskantoor naar een deel van het oude gebouw uit 1957 leiden. De treden leiden naar een soort backoffice, een klein keukentje aan de ene kant en de sanitaire voorzieningen aan de andere kant. "Ik had het visioen om de massieve, 55 cm dikke voormalige buitenmuur en de ronde boog te ensceneren met grote blokken imitatiesteen," zegt Korte. Hij koos voor Calcino Romantico van Caparol, een minerale kalkafwerktechniek voor authentieke stenen oppervlakken. “De kleur en textuur van de veelzijdige decoratieve techniek doet denken aan travertijn, de marmerachtige kalksteentuf die vaak in mediterrane landen wordt gebruikt en imiteert ook het poreuze oppervlak ervan. Het materiaal kan naar wens glad of gestructureerd worden aangebracht.”

De kleur en textuur van de techniek doet denken aan travertijn, de marmerachtige kalksteen die vaak in mediterrane landen wordt gebruikt

René Korte
Meesterschilder

Kleurenconcept

Nadat de nieuwe vloerbedekking was gekozen - een licht houtdecor diagonaal gelegd in de richting van de oude bakstenen muur met een lichte grijze tint – stemde de schilder het kleurenconcept af op deze referentietint. De plint werd lichtgrijs geschilderd en het stucwerk werd ter plaatse in een sterkere gele tint gematcht. Na de basisnivellering van de boogmuur definieerde hij de voegen voor de steenbloklook op gevoel en verhouding. Ze werden de volgende dag tijdens de tweede spaanapplicatie gemarkeerd met Calcino Romantico Travertino met behulp van een liner tape die later verwijderd werd. Doordat de lichtbeige kalkpleister met een troffel wordt aangebracht, ontstaan er verschillende dichtheden in de pleister, wat het oppervlak een interessante en levendige uitstraling geeft. Tot slot werd er een impregnering aangebracht om de bovenste laag van de muur te beschermen tegen vlekken en allerlei soorten vuil.

Share this project
Meewerkende partijen
  • Decoratieve techniek / schilderwerken
    René Korte
Leveranciers
  • Calcino Romantico Travertino
    Caparol
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
Paint & Stuc 77
Paint & Stuc 77

Lees de laatste editie nu gratis online