Onderzoek toont aan dat geschilderde daken meer koelen dan groendaken
Over het onderzoek
Volgens de universiteit zijn inwoners van steden door de klimaatverandering bijzonder kwetsbaar voor opwarmende temperaturen als gevolg van het zogenaamde ‘Urban Heat Island’-effect. Om zich aan deze temperaturen aan te passen of ze te verminderen, hebben stadsplanners en -ontwerpers gekeken naar passieve koelmethoden zoals koele daken, groene daken en uitgebreide stadsvegetatie, maar ook naar actieve methoden voor het interieur van gebouwen, zoals airconditioning. Het onderzoek bood extra inzicht in het beheer van stedelijke hitte door verschillende veelvoorkomende passieve en actieve maatregelen om hitte te beperken uitgebreid te vergelijken.
Stedelijk klimaatmodel
Om meer inzicht te krijgen in het beheer van stedelijke hitte, gebruikte het onderzoek een driedimensionaal stedelijk klimaatmodel van Groot-Londen om de thermische effecten van verschillende passieve en actieve beheersystemen te testen. Dit omvatte geverfde ‘koele daken’, zonnepanelen op daken, groene daken, boombegroeiing op grondniveau en airconditioning tijdens de twee warmste dagen van de zomer van 2018, de warmste ooit gemeten. "We hebben verschillende methoden getest die steden zoals Londen zouden kunnen gebruiken om zich aan te passen aan de opwarming van de aarde en om deze te beperken, en we ontdekten dat koele daken de beste manier waren om de temperatuur tijdens extreem hete zomerdagen te verlagen," aldus hoofdauteur Dr. Oscar Brousse van de UCL Bartlett School Environment, Energy and Resources. "Andere methoden hadden verschillende belangrijke nevenvoordelen, maar geen enkele kon de buitenluchthitte in steden tot bijna hetzelfde niveau verminderen."
Geschilderde daken
De onderzoekers hebben ontdekt dat wit geschilderde koele daken, als ze in heel Londen op grote schaal zouden worden toegepast, de buitentemperaturen in de hele stad gemiddeld met ongeveer 1,2 °C zouden kunnen verlagen en op sommige locaties zelfs met 2 °C. Door warmte te reflecteren in plaats van te absorberen, zouden koele daken ook de temperaturen in gebouwen kunnen verlagen.
Groendaken
Andere systemen zoals begroeiing op straatniveau of zonnepanelen leveren slechts een kleiner netto koeleffect op van ongeveer 0,3 °C, ondanks andere milieuvoordelen. In het onderzoek wordt opgemerkt dat het netto koeleffect van groene daken gemiddeld ‘te verwaarlozen’ bleek te zijn, hoewel hun effect op de temperatuur aanzienlijk varieerde gedurende de dag. Tijdens de warmste uren van de dag zou een grootschalige toepassing van groene daken de stedelijke temperatuur met gemiddeld 0,5 °C kunnen verlagen; dit zou 's nachts worden gecompenseerd doordat de thermische massa van de daken overdag de warmte vasthoudt, die weer vrijkomt als de zon onder is en de nachttemperaturen met ongeveer dezelfde hoeveelheid verhoogt.
Airconditioning zou de stedelijke omgeving buiten ook met ongeveer 0,15 °C opwarmen voor de stad als geheel, maar met wel 1 °C in het centrum van Londen. De onderzoekers voegen eraan toe dat de toename in de verspreiding van airconditioningunits in hun model volledig aangedreven zou kunnen worden door fotovoltaïsche zonnepanelen als deze ook volledig geïnstalleerd zouden worden.
Groenzones in de stad
Volgens het onderzoek zou het omzetten van groenzones in de stad van gras naar loofbomen 's nachts de temperatuur afkoelen, maar overdag in het beste geval gemengde netto-effecten hebben. Bovendien zou de hoeveelheid waterdamp in de lucht waarschijnlijk toenemen en de luchtvochtigheid stijgen, wat het thermische comfort van de bewoners zou beïnvloeden.
Het onderzoek werd ondersteund door Wellcome en NERC. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Geophysical Research Letters.