Op bezoek bij Stukadoorbedrijf de Nijs: ook in Nederland zijn vakmensen schaars
Veel buitenwerk
Net als veel Belgische collega’s heeft zaakvoerder Martijn de Nijs momenteel de handen vol om alle opdrachten uit te voeren. En dat duurt ondertussen al ruim een kwart eeuw, want Martijn startte zijn carrière in 1999 op amper 16-jarige leeftijd. “De eerste jaren heb in dienstverband gewerkt voor een ander stukadoorsbedrijf, maar na een jaar of vijf ben ik samen met mijn schoonbroer een eigen stukadoorsbedrijf begonnen. Dat hebben gedaan tot 2018. Daarna hebben we besloten elk onze eigen koers te varen en ben ik alleen verder gaan. Mijn activiteiten situeren zich in de regio Zeeuws-Vlaanderen, hoofdzakelijk in en rond Hulst en Terneuzen. Doorgaans is dat maximaal een half uurtje van thuis hier in Kloosterzande. We voeren de gekende taken van een stukadoorsbedrijf uit, met name het stukadoren van wanden en plafonds binnen, het stukadoren van oude en nieuwe buitengevels en het plaatsen van buitengevelisolatiesysteem, sierpleisters en betonlook. Niet dat we een uitgesproken voorkeur hebben - we kunnen alle soorten stukadoorswerk aan - maar de laatste jaren noteren we wel heel veel buitenwerk.”
Is daar een specifieke reden voor? Leggen jullie zich daarop toe?
“Dat is een gevolg van de huidige trend in Nederland. Gepleisterde gevels komen meer en meer voor in het straatbeeld, qua nieuwbouw is dat de stijl aan het worden. In België zag je dat jaren geleden al bij moderne woningen en dat komt nu steeds meer naar hier. De laatste jaren ook bij renovaties omdat mensen willen gaan verduurzamen en oudere woningen steeds beter gaan isoleren, vandaar dat wij meer en meer buitengevelisolatiesystemen (ETICS) en veel crepi aanbrengen. Wij nemen dan het hele systeem voor onze rekening, van de basis mortellaag over de isolatie zelf tot en met de afwerklaag. Vaak zijn er ook aanpassingen nodig om vanaf het dak het hemelwater correct af te voeren, dus doen we eigenlijk alles van A tot Z.”
Verduurzamen zit in de lift
Isolatie is in België een absoluut speerpunt om te voldoen aan de regels van de overheid. Dat is ook in Nederland het geval?
“Klopt! Hoe het in België allemaal in zijn werk gaat, weet ik niet precies, maar veel verschil zal er wel niet zijn. Ook in Nederland zit verduurzamen en dus isoleren sterk in de lift. Ook en misschien vooral omdat de subsidies heel interessant zijn. Als je isoleert vanaf een isolatiedikte van elf of twaalf centimeter, dan kun je al subsidie van 20 euro per vierkante meter aanvragen. Als je dat ook nog eens combineert met bijvoorbeeld raamkozijnen met dubbel of triple glas neemt dat nog toe en wordt het interessanter om de twee zaken samen te laten uitvoeren. Voor alle duidelijkheid: schrijnwerk doen we niet, wij beperken ons louter tot alles wat met stukadoorswerk te maken heeft.”
Maar ook binnenwerk blijft belangrijk als we jullie realisaties op de website zien?
“Zeker, je ziet bijvoorbeeld meer en meer betonlook in badkamers, maar globaal bekeken is het bij ons meestal het traditionele gipspleisterwerk op wanden en plafonds. Gewoon strak zetten, dus.”
Welke doelgroepen ‘bedien’ jij met de Nijs?
“Dat is een mix van aannemers en particulieren. Ik werk hier in de regio regelmatig voor twee grote aannemers die zich beiden toeleggen op het optrekken van nieuwe woningen en daarnaast zijn er een aantal kleinere aannemers die steevast beroep doen op ons; In die optiek kun je eigenlijk spreken van een vaste klantenkring en dat is al twintig jaar zo. Particulier werk doen we natuurlijk ook, maar de aannemers zorgen wel voor een vaste basis.”
Personeel vinden is moeilijk
Hoe ziet het personeelsbestand van de Nijs eruit?
“Op dit moment heb ik, naast mezelf, één personeelslid in dienst en is er één oproepkracht (werknemer die werkt op basis van een oproep, nvdr) aan de slag. Op basis van de opdracht zelf huur ik dan nog extra mensen in. Mijn vader bijvoorbeeld werkt ook als zelfstandige. Hij had vroeger een eigen bouwbedrijf, maar dat is een paar jaar geleden verkocht. Hij is bij manier van spreken aan zijn laatste beroepsjaren bezig en komt regelmatig een handje toesteken op zelfstandige basis. We bekijken dat dag per dag, maar gemiddeld zijn we met een viertal mensen aan de slag.”
In België is stukadoor een zogenaamd knelpuntberoep. Er zijn amper vakmensen te vinden die de stiel willen uitvoeren. Hoe zit dat bij jullie?
“Om eerlijk te zijn: ze zijn gewoonweg niet meer te vinden. We hebben de reputatie steevast kwaliteit te leveren, dan kun je niet om het even wie aannemen. Ik heb de laatste jaren wel een stuk of vijf, zes stukadoors ‘versleten’, maar het was toch elke keer net niet wat ik zocht. Ook met de Poolse of Oekraïense jongens is het niet altijd vlot samenwerken. Ik wil hier zeker niet beweren dat ze hun vak niet kennen, maar de mentaliteit is naar mijn mening toch net iets anders. Zelfs al loopt de samenwerking doorgaans prima, de kans bestaat dat ze af en toe een paar weken huiswaarts gaan. Op zich logisch, maar wij hebben wel afspraken gemaakt met de klant en die willen we uiteraard respecteren. Anderzijds loopt in deze regio nog heel veel via mond-tot-mondreclame. Dan verwachten de klanten ook dat jij er zelf bij bent.”
Gevelwerk en renovaties
Je hebt meer dan twintig jaar ervaring. Zijn er bepaalde trends of ontwikkelingen? We horen vaak dat de klant ‘moeilijker’ is geworden.
“Mondiger, dat klopt, maar ook en vooral veel preciezer, denk ik. Tegenwoordig moet alles superstrak geschilderd worden. Als er dan ergens een klein barstje of putje opduikt, hangen sommigen meteen aan de telefoon. Enerzijds snap ik dat, want bouwen kost vandaag handenvol geld, zeker als je een volledige nieuwbouw laat optrekken. Anderzijds zit er soms maanden tijd tussen het initiële stucwerk en de uiteindelijke afwerking. Omdat pleisterwerk nu eenmaal goed moet uitdrogen, omdat het budget niet voorhanden was, of om welke reden dan ook, maar ondertussen neemt de kans op beschadiging natuurlijk wel toe. In die dingen moet je realistisch blijven, maar dat is helaas niet altijd het geval. Nu we het over realistisch hebben, er zijn ook klanten die geen idee hebben hoe ons werk loopt. Ze willen over twee weken een nieuwe keuken plaatsen en bellen dan om volgende week de ruimte nog even snel te komen stukadoren. Zo gaat het natuurlijk niet, ons orderboek is goed gevuld en wij zitten met een planning die we willen respecteren.”
Voeldoende werk dus, als we het zo horen?
“We zijn nu mei en het jaar zit vol. Vooral veel gevelwerk en renovaties. Ook best wel wat nieuwbouwprojecten die eraan zitten te komen, maar je merkt echt wel dat bouwen bijzonder duur is geworden en de aanvragen en vergunningen minder vlot lopen. Van de Belgische collega's heb ik al gehoord dat het ook daar minder aan het worden is en dat is hier heus niet anders. Verduurzamen moet van de overheid, wat ook logisch is, maar je moet er wel het geld voor hebben. Zo simpel is dat. De huizenprijzen rijzen de pan uit en wij werken dan nog in een relatief goedkope regio. Als ik zie hoe de prijzen de laatste jaren gestegen zijn. Begin er maar aan als starter … Je vraag je soms af hoe jonge mensen überhaupt nog een huis kunnen kopen, zeg maar.”
Veel zelf doen: is dat dan de boodschap …?
“Daar nijpt het schoentje. Ik heb mijn eerste huis samen met vrienden en familie gebouwd. Dat was in 2003, toen waren er heel veel zelfbouwers en klussers en mensen die op zaterdag en ‘s avonds werkten om een centje bij te verdienen. Dat is nu niet langer het geval. Ook de banken spelen daar een rol in, denk ik. Het huis waar we nu wonen, heb ik ook zelf gebouwd in 2016/2017. Toen ik bij de bank langsging voor de hypotheek en zei dat ik zelf ging bouwen, viel dat best tegen. Dat zien ze daar de dag van vandaag niet graag meer. Er zijn bijna geen ‘stielmannen’ meer, en dat niet alleen bij de stukadoors. Bij de metselaars, de timmerlui, … er komt niets bij, er gaan er alleen maar weg.”
Groothandel in … Vlaanderen
Ligt dat ook niet aan de opleiding of het gebrek daaraan? Is er in Nederland een echte stukadoorsopleiding?
“Er is er een in Bergen op Zoom. Mijn zoon volgt die momenteel. Eén dag per week naar school en vier dagen werken. Dan leer je op school de theorie en heb je een zekere basis, maar het echte vak moet je sowieso toch in de praktijk leren. De vraag is dan hoelang je zo iemand in dienst kan houden. De stiel leren en na een paar jaar … weg, terwijl je er veel tijd en moeite in hebt geïnvesteerd. We kennen het fenomeen allemaal, maar daar valt nu eenmaal weinig tegen te beginnen.”
Hoe volg jij nieuwe ontwikkelingen? Via de groothandel, leveranciers, vakbeurzen, …?
“Als de groothandel iets organiseert, hebben we daar zeker interesse voor. Maar beurzen …? Vroeger wel, maar tegenwoordig heb je nog amper specifieke vak-evenementen voor stukadoors. Meestal richten zij zich op schilders of droogbouw, maar voor het echte stucwerk moet je al een stuk verder gaan dan de regio. Ook bij de groothandel heb je trouwens niet veel zogenaamde huisbeurzen. Sinds de pandemie is er veel veranderd. Vroeger gingen we bijvoorbeeld altijd naar de opendeurdagen bij Victoir in Gent.”
Waarom kies je voor een groothandel in Vlaanderen?
“Dat is voor mij van hieruit gewoon de beste optie. In de regio zijn er wel bouwhandels, maar geen groothandels die zich op stukadoors richten. Die zijn er in Nederland sowieso veel minder. Ik moet al een heel eind naar het noorden om er eentje te vinden en Gent is niet zover. Als je daar alles vindt wat je nodig hebt en er ook nog een goede service bijkrijgt, is de rekening snel gemaakt.”
Het belang van service
Zijn er ten slotte specifieke merken waar jij mee werkt?
“Een aantal jaar geleden heb ik bij onze groothandel kennis gemaakt met Baumit. We hebben dat toen uitgetest en waren daar tevreden over. We zijn begonnen met gipsen voor binnen en dat beviel, dus hebben we daarna ook voor hun bouwmethode gekozen voor de gevel en de isolatiesystemen. Ook omdat de service en de vertegenwoordigers heel goed zijn. Je mag die echt altijd bellen. Ik had toevallig vorige week een akkefietje voor met gips. Ik belde op zaterdag en op maandag stond de technisch adviseur al op de stoep en werd dat snel een adequaat afgehandeld. Afhankelijk van het project kies ik ook weleens voor andere merken, maar Baumit vormt de hoofdmoot. Een goed product en een goede service, meer heeft een vakman niet nodig.”
Foto’s © Stukadoorsbedrijf de Nijs