Een maand voor het einde van de tolerantieperiode zijn ruim 6 op 10 bouwbedrijven in orde met de verplichte basisveiligheidsopleiding. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. "Bemoedigende cijfers", aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. "Dat de meerderheid van de bedrijven zich zo snel in orde stelde, bewijst dat de bouw veiligheid hoog in het vaandel draagt en er alles aan doet om in orde te zijn met de geldende regelgeving".

De bouw draagt veiligheid hoog in het vaandel
Bouwunie hekelt wel de bestaande discrepantie tussen de bouwvakarbeiders en alle anderen. "De verplichte opleiding geldt vandaag nog steeds enkel voor de bouwvakarbeiders. Maar op een werf zijn er anderen actief die al dan niet hetzelfde werk uitvoeren, maar de opleiding niet moeten volgen. Zoals arbeiders uit een andere sector of buitenlandse arbeiders of zelfstandigen. Is veiligheid voor hen dan niet belangrijk?", vraagt Waeytens zich af. De bouworganisatie vraagt om de wetgeving voor iedereen in te voeren in het belang van ieders veiligheid. De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk had hiertoe nochtans al langer advies uitgebracht. "Het komt erop aan op dat snel om te zetten in wetgeving.”
Extra mobiliseren
Sinds 1 april 2022 moet iedereen die werken in onroerende staat verricht op een werf een basisveiligheidsopleiding van minstens 8 uur hebben gevolgd (tenzij ze door ervaring zijn vrijgesteld). Dat waren vakbonden en werkgevers overeengekomen.
2 op 10 bouwbedrijven blijkt uit de bevraging ofwel niet op de hoogte te zijn van de nieuwe regels of is er nog niet toe gekomen zich in orde te stellen. Bouwunie gaat haar leden de komende dagen hierover extra sensibiliseren. Vanaf april moet immers ook elke nieuwe bouwvakarbeider (binnen PC 124) de opleiding binnen de maand volgen.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief